Daha İyi Bir Gelecek İçin Açık Bilim
İYTE ev sahipliğinde düzenlenen 6. Ulusal Açık Erişim Konferansı ve OpenAIRE2020 Çalıştayı yapıldı.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde 24-26 Ekim 2017 tarihleri arasında düzenlenen çalıştayda, üniversitelerin açık bilim ve açık erişim uygulamaları, stratejiler, OpenAIRE servisleri gibi birçok konu ele alındı.

Çalıştaya İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Can Şımga Muğan, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Tokaç, İYTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Eroğlu, İYTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Serdar Kale, Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şirin Tekinay, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, İYTE Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Gültekin Gürdal,  yurt içi ve yurt dışında akademisyenler, araştırmacılar, kütüphaneciler ve çok sayıda davetli katıldı.

“Alternatif Öğrenme Teknikleri Geliştirmeliyiz”
Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Güden açık erişim ve açık inovasyon gibi konuların öneminden bahsetti. Üniversitelerin alternatif öğrenme teknikleri geliştirmesi gerektiğine vurgu yapan Rektör Güden “Dijital dünyayla klasik eğitimi dengeli bir şekilde birleştirmeli ve bilgileri aktarmak için farklı yöntemler geliştirmeliyiz. Örneğin üniversite kitaplarını açık erişime açık olan kitaplardan seçmek gibi bir model benimseyebiliriz ki bu yöntem yanılmıyorsam Amerika’da uygulanmaya başladı.” dedi. Yeni bilgilerin dijital ortamda öğrenildiğine dikkat çeken Rektör Güden “açık bilim bizim gibi işbirliği yapmayı yeni öğrenen bir toplum için daha fazla önem kazanıyor” diye konuştu.

Konferansta ayrıca İYTE Kütüphane Daire Başkanı Gültekin Gürdal, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, sunum yaptı.

Konferansın ilk gününde açılış konuşmalarının ardından dört ayrı konu başlığı altında oturumlar yapıldı. İzmir Üniversiteleri Rektörleri, çalıştay kapsamında düzenlenen ve oturum başkanlığını İYTE Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden’in yaptığı panelde veri paylaşımı hakkındaki fikirlerini aktardı. Çalıştayın sonunda sahne alan İYTE Halk Dansları Topluluğunun gösterisi seyircilerden büyük beğeni aldı.

Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde düzenlenen etkinlikte açık eğitim kaynakları, yeni nesil kurumsal arşivler, açık bilime doğru araştırma verilerinin yönetimi ve açık erişim politika önerileri değerlendirildi.

Kamu kaynaklarıyla desteklenen bilimsel yayın ve verilere herkesin ücretsiz olarak erişebilmesini savunan “Açık Erişim Konferansları” her yıl farklı bir şehirde ve temayla gerçekleştiriliyor. İki gün süren konferansın bu yılki teması “Daha İyi Bir Gelecek İçin Açık Bilim” olarak belirlendi. İkinci gün üç ayrı konu başlığında düzenlenen oturumların ardından konferans sona erdi.

Son Güncelleme : Emrullah Demiraslan 26.10.2017 16:45